Nieuwsbrief oktober 2012

Beste Adoptieouders en Donateurs,                                       Guayaquil, 12 oktober 2012

Het schooljaar loopt alweer richting de laatste fase, nog een kleine 4 maanden en dan begint de Ecuadoriaanse zomervakantie.

We liggen qua lesstof op schema op vrijwel alle vakken, ondanks dit jaar vanwege de zware regenval gedurende de regentijd het schooljaar 2 weken later begon.

Inmiddels hebben de meeste van de adoptie ouders het laatste nieuws van hun adoptiekind gekregen, een enkeling ontbreekt nog en wordt zo snel mogelijk verzonden.

We hebben ook vele activiteiten naast de gebruikelijke lessen georganisseerd, er is weer veel met jullie enthousiaste adoptieouders en donateuren te delen. De hoogste tijd voor een update!

Schooljaar 2012 – 2013

We zijn het schooljaar 2012 – 2013 aangevangen met 171 leerlingen. Door enkele wijzigingen en helaas ons eerste geval van schorsing zijn we inmiddels met 166 leerlingen. Dit ook omdat we tegenwoordig gedurende het schooljaar geen nieuwe leerlingen mogen aannemen, behalve in speciale gevallen. Ook dit jaar kregen we de schoolboeken gratis van de overheid. Wat voor de ouders een belangrijke steun is. Daarnaast heeft Colegio Americano Guayaquil ons ruim 250 reken- en biologiewerkboeken geschonken.

Activiteiten

Natuurlijk hebben we mede dankzij de bijdragen van de adoptieouders en donateurs weer een aantal extra (onderwijs) activiteiten kunnen organiseren.

Tentoonstellingen / Open Huis

Donderdag 5 en vrijdag 6 oktober stonden in het teken van onze eerste open schooltentoonstelling. Donderdag ging het over biologie, aardrijkskunde en natuurkunde, en vrijdag was gereserveerd voor de Ecuadoriaanse cultuur.

Beide dagen werden gecombineerd met een Open Huis/ Beurs, waarbij iedereen welkom was om een kijkje te komen nemen. Op beide dagen was de publieke belangstelling en de interesse groot in de presentaties die de kinderen van groep 3 tot en met 8 hadden voorbereid.
Donderdag stond in het teken van allerlei interessante proefjes en onderzoeken: van uitbarstende vulkanen tot energie opwekken met citroenen.

Vrijdag stond in het teken van taal en cultuur. Vele van de culturen die in Ecuador aanwezig zijn, werden vertegenwoordigd en gepresenteerd door de leerlingen van onze school. Door middel van dans, klederdracht en mijn favoriet: lokale gerechten.

Groot School Dictee en Reken competitie

In Ecuador is het gebruikelijk dat er jaarlijks schoolwedstrijden gehouden worden op het vlak van Dictee en Rekenen. Ook onze school is daar dit jaar mee gestart.

Het was een groot succes; met veel enthousiasme oefenden de leerlingen weken op hun taal- en rekenkennis. Behalve de eer hadden we ook leuke prijzen en voor de winnaars was er een hele bijzondere prijs: 2 becas voor komend schooljaar. Dat betekent dat deze 2  leerlingen geen schoolgeld betalen over het schooljaar 2013- 2014.

Sportdag

Vanwege de andere activiteiten die we in oktober hadden, hebben we de Sportdag 2012 uitgesteld tot half november.

Kerstfeest op Colegio Americano

Op zaterdag 8 december zijn alle leerlingen van Semillero de la Patria uitgenodigd op Colegio Americano, de Amerikaanse school van Guayaquil waar ik zelf sinds 2 jaar werkzaam ben als docent Engels van groep 5. Mijn leerlingen van groep 5 van vorig jaar, dit jaar dus groep 6, hebben al onze kinderen van groep 2 tot en met 6 uitgenodigd het Kerstfeest met hen te vieren op de Amerikaanse school, een feest dat volledig wordt verzorgd door mijn ex-leerlingen en hun ouders.

Een erg mooie uitnodiging en erg belangrijk voor ons als Ecuadoriaanse school dat de steun niet alleen uit Europa komt, maar ook van een paar kilometer verderop.

Museumbezoek

De leerlingen van groep 7 en 8 gaan begin december naar het museum voor archeologie, kunst en cultuur, MAAC. Dit museum is met name gericht op de Ecuadoriaanse Pre-Spaanse geschiedenis en kunst. Een interactief museum op de wandelpromenade langs de rivier in het centrum. De leerlingen kijken hier nu al naar uit.

Uitbreidingsplan

Uitbreiding van onze school is onze nieuwe droom, we zijn er hard voor aan het denken hoe dit te kunnen realiseren. Heel goed nieuws is alvast dat we zijn geadopteerd door het goede doelen project voor de Zoetermeerse Middelbare School, het Alfrink College.

Waar mijn goede vriend en lid van de de aanbevelingscommissie van onze stichting, Philip Hendricks, leraar Aardrijkskunde is.

We hebben nog een paar maanden voordat we een definitieve keuze maken op welke manier we gaan uitbreiden.

Rest ons een ieder het beste te wensen, en wij houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen wat betreft de stichting en de school!

Groetjes, Maria Fernanda en Kasper Mijnders

Over de auteur
Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Laat een bericht achter

*