Nieuwsbrief oktober 2009 Aankondiging adoptieplan

                                                                                              Guayaquil, 5 oktober 2009

Eerste aankondiging Adoptieplan

Een berichtje uit Guayaquil, Ecuador.

Op onze school draaien we alweer voorbij de helft van het schooljaar, de hoogste tijd jullie als trouwe donoren te laten weten hoe het hier is en hoe we jullie financiële bijdrage gebruikt hebben.

Al met al hebben we het prima naar ons zin, al wordt het werk met ons schooltje wel moeilijker. Met de nieuwe grondwet die vorig jaar bekrachtigd is, is er veel meer sociale regelgeving gekomen. Op zich een hele goede zaak. Er zijn hier vele mensen erg rijk geworden zonder hun werknemers op zijn minst het minimumloon te hebben betaald en zonder hun sociale verplichtingen ten opzichten van hun personeel te zijn nagekomen.
Dat is nu veranderd, strenge regelgeving en minstens net zo belangrijk meer controle.

Dat betekent dat voor het eerst in Ecuadoriaanse historie alle werknemers verzekerd zijn voor ongevallen en ziektekosten, het minimumloon uitbetaald krijgen en onrecht aan kunnen vechten bij een soort van Ombudsman. En dat geldt natuurlijk voor ons ook als school, alleen hier wringt de kous in de schoen, al is dat alles prima voor de werknemers en werd het natuurlijk de hoogste tijd.

Voor ons is het lastig, wij hebben op dit moment 95 leerlingen. Die betalen 12 dollar per maand, bij 3 kinderen uit het zelfde gezin of meer wordt er korting gegeven.

Het minimumloon is 230 dollar per maand plus 42 dollar ziektekostenverzekering die de werkgever moet betalen. We hebben 4 docenten inclusief Fernanda in dienst. Een simpele rekening som leert ons dat we op deze manier net quitte draaien, niet in acht genomen extra uitgaven voor allerlei soorten vergunningen. Brandweervergunning, vergunning van het ministerie van Onderwijs en vergunning van het ministerie van Gezondheidszorg. Een slordige 200 dollar per jaar kunnen jullie bij de rekeningsom optellen.

In de Heraut kon ik vertellen dat we met de giften uit Nederland het Audio lokaal hebben uitgebreid. Verder hebben we met jullie bijdrage extra uitjes kunnen geven aan de kinderen. Zo hebben jullie financieel mogelijk gemaakt: de viering van het begin van het schooljaar, de viering van de internationale dag van het kind, de moederdagviering, de dag van de Ecuadoriaanse vlag, de Sportdag en straks in december natuurlijk het Kerstfeest.

Gelukkig heeft het ministerie van Onderwijs toegezegd te zullen gaan kijken hoe de kleine particuliere scholen in arme buurten van de stad te kunnen helpen aan hun financiële en sociale verplichtingen te laten voldoen.Dat betekent hopelijk een verlichting in het kostenplaatje, al zal dat nog wel even duren de Ecuadoriaanse bureaucratie kennende.

Mocht dat niet gebeuren, dan wordt het moeilijk door te gaan zonder extra inkomsten van buiten.Wij zitten in de spagaat, aan de ene kant moeten we proberen meer inkomsten te genereren, maar aan de andere kant ons sociale plaatje om ook de aller armste kinderen goed onderwijs aan te kunnen bieden.

Wij hopen ons leerlingenbestand voldoende te kunnen uitbreiden; we hebben voor komend schooljaar wat dat betreft een belangrijke slag geslagen: gratis schoolboeken voor alle kinderen mogelijk gemaakt door de gemeente Guayaquil. Ook zullen we het geld wat we nog hebben van jullie giften gebruiken voor de aanschaf van schriften en schrijfmateriaal.

Daarnaast zullen we dit jaar in de maanden februari, maart en april in Guayaquil zijn om de inschrijvingen te regelen en de school te promoten.Verder denken we aan een soort van Adoptie-plan. Daarbij kan iedereen een kind adopteren door zijn schoolgeld te betalen, in ruil daarvoor moet het kind goed zijn best doen op school en eens in de zoveel tijd de ´adoptie-ouders´ een bericht sturen hoe het met hem of haar gaat. Wanneer we dit plan verder hebben uitgewerkt, zullen we dat bekend maken op de website.

De bedoeling is dit keer later naar Nederland te komen, mogelijk Juli – Augustus 2010, natuurlijk om jullie allemaal even te spreken en wellicht een kleine of voor sommige liefhebbers een borrel te nemen aan de Van Goghlaan.

Wij vinden het altijd heel leuk wat van jullie te horen, dus mocht er tijd en inspiratie zijn klim in de elektronische pen en schrijf ons.

In ieder geval hartelijk dank voor jullie interesse en (financiële) bijdrages.

Heel veel groetjes,

Maria Fernanda en Kasper

Auteur: Kasper Mijnders

Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *