Nieuwsbrief 22 december 2013

 

Guayaquil, 22 december 2013

Beste adoptieouders, donateurs,

Vanuit basisschool Semillero de la Patria, Guayaquil, Ecuador, een kerstbericht namens alle leerlingen, docenten, ouders van leerlingen en verder een ieder die betrokken is bij onze school. Om jullie te bedanken voor de steun van het afgelopen jaar, jullie allen een heel gezellig Kerstfeest te wensen en natuurlijk veel gezondheid en geluk voor 2014!

Aan het eind van het jaar wordt altijd teruggeblikt; de kranten en tv programma’s zullen ongetwijfeld allemaal terugkijken op het afgelopen jaar. Dit bericht wil ik gebruiken om een korte terugblik te geven op het afgelopen jaar op onze school. Dankzij jullie kunnen we terug kijken op een heel geslaagd jaar waarin we belangrijke stappen hebben kunnen ondernemen, flink gegroeid zijn en meer kinderen een kans op een betere toekomst gegeven.

Nieuwe lokalen op de 2e verdieping en de 3e verdiepingals speelplein.
Begin augustus 2012 ging het project van het Alfrink College in Zoetermeer van start.

Dankzij de enthousiaste steun van de scholieren en de docenten van het Alfrink College in het bijzonder mijn oud studiegenoot Philip Hendricks werd onze school verkozen tot het goede doel  van het schooljaar. Gedurende het hele schooljaar stonden er vele activiteiten op het programma die alle de inzet hadden geld op te halen voor onze school. Een record omzet werd er behaald en met dat bedrag hebben we onze school, flink kunnen vergroten.

In maart 2013 werd begonnen met de verbouwing om op tijd klaar te zijn voordat het nieuwe schooljaar begon. Dat lukte, terwijl wij in Nederland de kinderen van het Alfrink College aanmoedigden tijdens een van hun vele activiteiten, was onder de bezielende leiding van mijn schoonvader de verbouwing meteen vol in gang gezet.

Op de eerste verdieping zijn 2 lokalen bij gebouwd, sanitaire voorzieningen en ruimte voor de schoolbar en daarop een extra verdieping die als speelplaats en evenementenlocatie fungeert.

Als blijk van dank staat sinds begin juli het logo van het Alfrink College groot op de voorgevel.

page-default-header2

                                                                                    De nieuwe voorgevel

De activiteiten

Maart vakantie in Nederland
In maart beleefden wij een hele fijne vakantie in Nederland.

Naast dat we een heerlijke vakantie gevierd hebben zijn we ook voor school actief geweest, zoals eerder al genoemd op de activiteiten van het Aflrink College, maar ook het Bleiswijkse Heerengenootschap had ons uitgenodigd een lezing te komen geven over de school. Na afloop kregen we een cheque overhandigd te besteden aan activiteiten op school.

Ook mijn voetbalvrienden van Soccer Boys 2, hadden een actie die in het teken stond van 25 voetbalshirts in ruil voor een mooi bedrag, dat werd gebruikt voor de aankoop en opknapbeurt van computers voor de Mediatheek.

Afbeelding6

                         De mediatheek

Mei

Na onze vakantie begon in mei het nieuwe schooljaar. Het Ministerie van Onderwijs heeft de schoolvakanties dit jaar aangepast: waar het schooljaar eerst altijd begin april begon, hadden ze dit jaar gekozen om in mei te beginnen, vanwege de gevolgen die vele scholen ondervonden van de regentijd die meestal halverwege april afloopt. Dat gaf ons meer tijd voor de verbouwing die op tijd, eind april, klaar was.

Dit jaar begonnen we met 3 nieuwe jufs, die allemaal na een korte periode het ritme te pakken hadden en nu al niet meer weg te denken zijn voor de kinderen.

Eind mei hadden we de officiële opening van de nieuwe verdieping. Vele ouders en andere nieuwsgierigen kwamen een kijkje nemen en natuurlijk hadden we voor de kinderen wat leuke activiteiten georganiseerd.

Mei is ook de maand van Moederdag, waarop we alle moeders van de kinderen in het zonnetje zetten, de kinderen hadden lang geknutseld, diverse gedichten en versjes geschreven.

Elk jaar kiezen we symbolisch een moeder van het jaar.

Juni – Juli

In juni vierden we de Internationale dag van het Kind, traditiegetrouw met een clown, sminkers en een poppenkast. Een bijzonder geslaagd evenement waar je de kinderen nog lang over praten.

Eind juli hadden de kinderen hun eerste repetitieronde als afsluiter van het eerste trimester.

klas

Oktober halfjaar-examens

Begin oktober werd er hard gewerkt door de kinderen, want we gingen richting het eind van het het eerste halve schooljaar. Dit keer voor het centraal examen georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs. Op hetzelfde moment in heel Guayaquil waren er examens voor alle kinderen voor de belangrijkste vakken, zoals taal, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, etc.

Na deze zware week van examens hadden ze gelukkig 2 weken vakantie om daar van bij te komen. De eerste vakantie voor de kinderen sinds begin mei.

Schoolreisjes in November

Dank zij de financiële steun van onze sponsors, zijn we in november 2 op schoolreisje gegaan met al onze kinderen.

P1050349 (1)

De leerlingen van klas 6 en 7 gingen naar het Imax theater in het centrum van de stad om een film te kijken over de ijstijd.

en de andere klassen zijn naar Parque Historico geweest, waar behalve veel inheemse dieren, een kinderboerderij en een speeltuin, ook wordt stilgestaan bij het leven rond 1900 in Guayaquil en omstreken.

P1050384

201202281330403927baef82e51d356241f5b64c28d10f58a7De kinderen hebben het erg leuk gehad en al die slapende koppies op de terugweg in de bus vertelden ons genoeg.

Kerstfeest en afsluiting schooljaar

Nu is het bijna Kerst en de school is volledig in kerstsfeer. Alle docentes hebben met hun leerlingen de lokalen versierd en er zijn zelfs heuse Kerststalletjes gemaakt.

Afgelopen vrijdag 20 december vierden we Kerst op onze school, de kinderen hoefden niet met hun schooluniform te komen en waren op hun “Paasbest” gekleed. Diverse korte toneelstukjes werden opgevoerd en vele kerstliedjes werden luidkeels gezongen.

Aan het eind van Kerstfeest hadden de kinderen per klas een Kerstdiner, elke klas heeft zijn eigen Kerstmenu uitgekozen. Rijst met Kip was het populairst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het kerstfeest werd afgesloten met een heus Kerstbal, waar de kleinste tot aan de oudste zich allemaal waagden aan meerdere danspasjes.

Het jaar 2014 zullen we op school 2 januari beginnen, 17 februari beginnen we met de laatste examens en repetities van het schooljaar, de afsluiting van het schooljaar is dit jaar op vrijdag 27 februari.

Ten slotte

Wij willen jullie heel erg bedanken voor de steun dit jaar. Dankzij jullie hebben we de kinderen een fantastisch schooljaar kunnen geven, zijn we gegroeid als school, qua omvang, maar ook in kwaliteit. Namens alle kinderen, docenten, ouders en ons heel erg bedankt!

Om onze communicatie te verbeteren zijn we ook actief op facebook, like onze pagina en blijf direct op de hoogte van al onze nieuwtjes.

https://www.facebook.com/pages/School-in-Ecuador/333432130072687

Namens een ieder die betrokken is bij Semillero de la Patria #1414 een heel gezellig Kerstfeest en het allerbeste voor 2014.Een hele fijne Kerst

Groetjes, Kasper Mijnders en Maria Fernanda Anchundia de Mijnders

 

 

Auteur: Kasper Mijnders

Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *