Nieuwsbericht maart 2012

Guayaquil, 19 maart 2012

Geachte adoptieouders en donateurs,

Inmiddels is het maart, hopelijk begint de lente zich in Nederland te laten zien en wij gaan richting het eind van de Ecuadoriaanse zomervakantie. Bij deze het eerste bericht van 2012.

Zoals in het laatste bericht geschreven hadden we een aantal plannen die zich inmiddels in een vergevorderd stadium verkeren of zelfs al afgerond zijn.

Betegeling Trap. Na de aanleg van de tegelvloer afgelopen jaar, het grootste project van 2011, zijn we dit jaar verder gegaan met de betegeling van de trap.

Een veel kleinere ingreep dan vorig jaar, maar absoluut een verdere verfraaiing van ons toch al confortabele schoolgebouw.

De Mediatheek.

Dankzij de voetbalshirtsactie van mijn vrienden van Soccer Boys Zondag 4, van vorig schooljaar en nieuwe donaties komen we inmiddels uit op 11 computers. Van de 11 computers hebben er 5 aansluiting met internet. Wanneer er een hele klas in de mediatheek zit met de computers en het Ecuadoriaans klimaat, wordt heel erg warm in dit lokaal. Zo warm zelfs dat enkele computers oververhit raakten en wij daardoor inmiddels de nodige reperaties hebben moeten uitvoeren. Dit willen we graag tegen gaan en daarom hebben we installaties aangelegd voor klimaatbeheersing in de mediatheek. Een flinke inverstering die mogelijk is dankzij onze donateurs. Ook de maandelijkse kosten van het internet komen volledig uit de Adoptieouders ‘Pot’.

De Bibliotheek

Dankzij de actie vorig jaar van het Bleiswijkse Katholieke Vrouwengilde hebben we een start kunnen maken met onze bibliotheek, dankzij goede contacten die werden gelegd op de jaarlijkse boekenmarkt georganiseerd door het ministerie van Cultuur, hebben we inmiddels ruim 200 boeken in ons bezit, een aantal wat nog altijd groeit door nieuwe aankopen en donaties.

Afdak 2e verdieping

Één van de verbouwingen die we vorig schooljaar deden, had nu al een renovatie nodig. Doordat we vanwege het budget, 2e handsgolfplaten hebben gebruikt in het afdak van het terras moest helaas een aantal dakplaten nu al vervangen worden. Deze dakplaten, een 5 tal, hebben we inmiddels vervangen door gloednieuwe.

Bureaucratie

Helaas en dat is iets wat niemand wil lezen, maar zeker hier in Ecuador ontkomen we er niet aan, is er bureaucratie of liever gezegd geldklopperij. De stadsoverheid, die eigenlijk maar heel weinig voor ons doet, de wijk heeft na bijna 15 jaar nog altijd geen bestrating, riolering, afwatering etc., kent wel heel veel vergunningen, die je als bedrijf nodig hebt. Deze vergunningen hebben relatief hoge kosten.

Toen ons terrein van school nog niet in het kadaster stond, maakten we ons daar geen zorgen over. Echter die situatie is veranderd en met terugwerkende kracht, dus sinds het jaar dat we officieel een particuliere school zijn, en ingeschreven staan bij het Ministerie van Onderwijs (2008), moeten we al onze vergunningen gaan betalen. Dat gaat van de brandweervergunning, tot aan de jaarlijkse erfpacht en van onze functioneringsvergunning tot aan de vergunning voor het hebben van een septische put, hoewel dat laatste gewoon een diep gat in de grond is.

Al die vergunningen klinken misschien nog logisch, maar wetende dat er voor onze wijk helemaal geen brandweer is, en de kosten voor een vergunning voor een septische put hoger is als de aansluiting op de riolering etc.

Bovendien loopt dit alles behoorlijk op, zeker doordat we nu in één keer deze kosten moeten maken in plaats ze uitgesmeerd te hebben over de afgelopen jaren, al met al een typisch geval van nietvoorziene uitgaven, waar we nu tegen aanlopen.

Renovatie Sanitair

Na ruim 5 jaar was het de hoogste tijd ons sanitair voor de kinderen en de docentes aan te pakken. We hebben de toiletinrichting aan onze hoge eisen aangepast. Zo zijn alle toiletten betegeld zowel de vloer als de muren, zijn er ecologisch vriendelijke toiletpotten geplaatst en naast de toiletpot, een urinoir voor de jongens.

Verfbeurt van school en gevel

Elk jaar worden alle lokalen weer van een fris likje verf voorzien, zo ook dit jaar. Dit keer met hulp van een jongen uit de buurt hebben we de school volledig geverfd. Alle lokalen, tafels, deuren, hekwerk en de voorgevel zijn geverfd. Het resultaat mag er zijn.

Zomerschool

Een nieuw iniatief om de kinderen uit de buurt, niet noodzakelijk die van onze school, te voorzien van leuke activiteiten maar ook met extra bijspijkermomenten.

Met behulp van materiaal gratis verkregen van mijn werk op de Amerikaanse school en de grote inzet van onze schooljufs Tania, Gina en Johana hebben we inmiddels alweer 3 weken hele leuke, maar ook leerzame weken voor de kinderen georganiseerd. Groot iniatiefneemster van deze zomercursus was Fernanda, die een weekje naar Panama verplaatste naar augustus om de zomercursus doorgang te geven, en natuurlijk de dagelijkse leiding heeft.

Een groot succes mogen we het nu al noemen, tientallen kinderen komen in hun vakantie dagelijks naar school, voor extra klassen rekenen en taal, maar ook voor een snelcursus internet, schilderen en Engelse les van ondergenoemde.

Deze zomercursus is volledig mogelijk gemaakt door onze adoptieouders. Namens de tientallen kinderen die dagelijks aanwezig zijn hartelijk dank, het klinkt misschien gek voor jullie, maar onze kinderen hier in de wijk vervelen zich normaal gesproken nogal tijdens de lange zomervakantie.

Inschrijvingen

Waar met name Fernanda heel erg druk mee is, zijn de inschrijvingen, elk jaar moeten de leerlingen zich weer inschrijven om op school te komen, het gebruik hier is dat ouders de kinderen vaak van school laten wisselen.

Dit om diverse redenen die kunnen varieren van de kosten tot aan verhuizingen of het willen proberen van iets anders. Echter de laatste jaren hebben wij vrijwel geen schoolverlaters meer en vanaf december begonnen de ouders hun kinderen dan al ook weer in te schrijven voor komend schooljaar, voor onze vaste klanten hadden we een speciale aanbieding  in de maand januari.

Inmiddels hebben we meer dan 140 leerlingen ingeschreven en dat met nog 2,5 weken inschrijvingen te gaan. We verwachten dat we uitverkocht raken dit jaar. Met ruim 155 leerlingen zitten de lokalen vol. Voor een aantal klassen kunnen we nu al geen leerling meer aannemen en moeten we de leerling en zijn ouders teleurstellen, maar ook andere klassen zullen vol raken. Dat stelt ons voor dillema´s waarover we de komende tijd goed moeten nadenken. Hoe kunnen we verder uitbreiden? Voor dit schooljaar kunnen we niks meer veranderen, maar voor volgend schooljaar moeten we heel serieus nadenken wat onze mogelijkheden zijn.

We vinden het natuurlijk fantastisch dat we weer meer dan 150 leerlingen halen dit schooljaar, dat was de doelstelling tot we 5 jaar geleden in dit project stapten, echter nu kinderen te moeten teleurstellen, net als vorig jaar,  is duidelijk de andere kant van de medaille.

Plan Uitbreiding

We hebben afgelopen jaar nagedachtover de toekomst: uitbreiden of niet, verschillende afwegingen gemaakt en verschillende mogelijkheden onderzocht.

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor onze school, de kinderen en de wijk erg belangrijk is om uit te breiden. Meer ruimte betekent dat we meer kinderen van een goed en persoonlijk onderwijs kunnen voorzien. Ook betekent het natuurlijk meer inkomsten zodat we beter op eigen benen kunnen staan. Echter waar we tegen aanliepen was het prijskaartje, wat aan de verbouwing zit. Wanneer we ons niet voor jaren in de schulden willen steken, zijn we afhankelijk van onze trouwe adoptieouders, donateurs en instellingen of bedrijven.

De komende tijd gaan we een plan van aanpak bedenken hoe we aan deze som geld kunnen komen, dit schooljaar. Jullie ideeën zijn meer dan welkom.

Adoptieplan 2012 – 2013

Natuurlijk dankzij de enorme toestroom van nieuwe leerlingen zijn er nog vele zonder adoptieouders dus mocht je nog geen adoptiekinderen hebben of misschien nog wel een extra willen dan kan dat. De bijdrage per adoptieleerling voor het schooljaar 2011/2012 zal ook dit jaar 30 dollar bedragen, afgerond 20 euro tegen oude koersen, u bent zelf vrij om dit bedrag aan de huidige dollar/euro koers aan te passen.

We houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen, door middel van de wel bekende Adoptieberichten.

Met vriendelijke groet,

Directora Maria Fernanda Anchundia de Mijnders,
Kasper Mijnders

Over de auteur
Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Laat een bericht achter

*