Coronavirus in Ecuador – update Mei / Juni 2020


Anderhalve maand na ons bericht over het Coronavirus in Ecuador, tijd voor een update. Allereerst hartelijk dank voor jullie spontane steun aan de school. De reacties waren hartverwarmend.

Sinds afgelopen woensdag zijn maatregelen bij ons in Guayaquil versoepeld; als één van de eerste steden in Ecuador, zijn we van het rode naar het oranje stoplicht gegaan.
Dit omdat het aantal nieuwe gevallen drastisch is afgenomen. Er wordt zelfs gesproken dat inmiddels tussen de 30-40% van de bevolking in Guayaquil het virus al in zekere mate gehad heeft. Nog altijd zijn er vele maatregelen van kracht, zoals een avondklok vanaf 21.00 uur, bedrijven mogen open met maximaal 50% van het personeel en winkels mogen op 30% van hun capaciteit open. Mondkapjes zijn overal verplicht. Iedereen heeft wel bekenden en/of familie verloren, dus de angst zit er nog goed in.

Ook heeft de lockdown grote economische gevolgen, vele bedrijven zijn failliet gegaan, of zijn ingekrompen, honderdduizenden zijn hun baan kwijt. Mensen die altijd van dag tot dag leven lijden honger, omdat ze nu helemaal geen inkomsten meer hebben De regering heeft daarbovenop nog voor miljarden moeten bezuinigen vanwege de ingestorte olieprijs, met vele ontslagen tot gevolg.

Het Ministerie van Onderwijs heeft besloten dat de scholen beginnen vanaf 1 juni, voor de eerste schoolmaanden echter alleen op afstand, door gebruik te maken van digitale middelen. In tegenstelling tot Nederland of andere Europese landen, gaan de scholen hier waarschijnlijk pas weer open als de situatie volledig onder controle is.

Voor onze school heeft dit natuurlijk ook grote gevolgen: de inschrijvingen voor komend schooljaar liggen achter op ons gemiddelde, we hebben ongeveer 160 leerlingen, 50 minder dan vorig jaar. Dankzij de steun die we hebben ontvangen, hebben we onze docentes gedeeltelijk kunnen doorbetalen. Het schoolgeld hebben we gezien de situatie waarin velen zich bevinden, voor al onze leerlingen iets moeten verlagen.

We zijn druk bezig met een alternatief schoolprogramma, gebaseerd op eenvoudige, maar leuke projecten die zorgen voor wat afleiding bij onze kinderen. Per klas hebben we een whatspp-groep gemaakt, waarin filmpjes, kleine documenten, zoals pdf’s en excel sheets kunnen worden verstuurd. Vrijwel alle ouders hebben een telefoon waarop ze dat kunnen ontvangen. Ook krijgen we binnenkort de schoolboeken van de gemeente en proberen we die snel aan onze leerlingen te overhandigen.

We kunnen gelukkig afsluiten met goed nieuws.

Afgelopen donderdag 21 mei hebben we op onze school aan de families van onze leerlingen voedselpakketten uitgedeeld. Dankzij de donaties van de Voedselbank Diakonia, 10 jaar geleden opgezet door Unilever-Ecuador, en het fruitexport bedrijf Fyffes, hebben we voor al onze schoolkinderen en hun families ruim 160 voedselpakketten kunnen samenstellen met alle basisbehoeftes, zoals onder meer kip en varkensvlees, rijst, appels en bananen voor ongeveer een week. De logistiek en distributie was een hele klus, maar de dankbaarheid van de ouders en kinderen was heel groot! We gaan proberen dit de komende tijd minimaal elke twee weken te doen.

Donderdag 21 mei, uitdelen van pakketen met eerste levensbehoefte

Wij wensen iedereen het beste en natuurlijk heel veel gezondheid.

1 Juni zijn we inmiddels met het schooljaar begonnen. Via online lessen zullen de kinderen voorlopig les krijgen. De eerste week is goed bevallen.

Daarnaast konden we dankzij voedselbank #diakonia en #fyffesecuador weer mooie voedselpakketen samenstellen en uitdelen afgelopen dinsdag, 2 juni. Dit keer, vanwege de viering van de dag van het Kind, waren de voedselpakketen naast de eerste levensbehoeften gevuld met allerlei verassingen voor onze kinderen, zoals chocolademelk, koekjes, fruithapjes en chips.

Auteur: Kasper Mijnders

Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *