1e verbouwingsbericht februari 2010

Guayaquil, 12 februari 2010

Verbouwingsbericht 1, februari 2010, Basisschool Semillero de la Patria #1414                      

Geachte adoptie ouders en donateurs,

Allereerst willen wij jullie, natuurlijk ook namens de kinderen, van harte bedanken voor de geweldige steun die we van jullie gehad hebben!!  Niet alleen in financiële zin, maar ook zeker de prachtige berichten, vol liefde en steun, die jullie ons gestuurd hebben!

Zoals al eerder aangekondigd, dankzij jullie steun kunnen we onze droom voor onze kinderen verwezenlijken, de verbouwing van onze school, Semillero de la Patria.

Waardoor de kinderen meer ruimte krijgen en we bovendien meer kinderen uit deze arme buitenwijk van de stad Guayaquil uitzicht op een betere toekomst kunnen geven.

Op het moment van schrijven hebben 75 kinderen een adoptie ouder. Daarnaast zijn er onder jullie vele donateurs die graag financieel bij wilden dragen aan de verbouwing.

 

Aan de buitenkant van de school is weinig van de verbouwing te zien

Dat heeft het mogelijk gemaakt dat we inmiddels, afgelopen maandag 1 februari, zijn begonnen met de verbouwing. De verbouwing die begroot staat op 3000 dollar, waarvan dankzij adopties en donaties het merendeel al binnen is gekomen.

Natuurlijk zijn er nog kinderen zonder adoptie-ouders en kunnen we verdere financiële steun van nieuwe adoptie-ouders en/of donateurs goed gebruiken om de begroting rond te krijgen en voor verdere uitgaven, zoals de aankleding van de verbouwing, het betegelen, stucken en verven en natuurlijk de inrichting van de nieuwbouw: schoolbanken, krijtborden, educatieve posters e.d.

Mochten jullie vrienden, collega´s, buren of familie hebben die mogelijk geïnteresseerd zijn om een steentje bij te dragen aan dit project, vertel ze over ons project!

Zoals gezegd maandagochtend 1 februari begonnen we, nadat vrijdag 29 januari het schooljaar was afgesloten met de diploma-uitreiking voor de klas 7 leerlingen, die hun basisonderwijs afsloten. Onder hen 4 kinderen die al vanaf het begin sinds 2005-2006 op Semillero de la Patria hun onderwijs kregen. Iedereen was geslaagd, al moest er 1, voor meerdere vakken herkansing doen om zijn diploma te kunnen krijgen. Ook de eerste klas kinderen kregen hun diploma, dit vanwege het afronden van de Kleuterafdeling, waarmee ze vanaf volgend schooljaar, in klas 2 echt aan hun basisonderwijs beginnen.

Op maandagochtend begon mijn schoonvader, als hoofdaannemer van het project. Ondanks dat hij dit geheel belangeloos doet (behalve om de buurt en de school vooruit te helpen) was hij om 7 uur ´s ochtends, terwijl de eerste bouwmeester, alias el Consierge, K Mijnders, nog wat in zijn ogen stond te wrijven, al bloedje fanatiek.

De 7 bouwvakkers, allemaal uit de directe omgeving van de school, werden stevig aan het werk gezet en in een mum van tijd was de eerste stap van de verbouwing gezet. Het verwijderen van het zinken dak en de inmiddels door vocht en houtworm aangetaste dakconstructie.

Op de plaats van dit vroegere dak komt de 2e fase van de eerste verdieping; de eerste fase, nu in gebruik als schoolplein, werd 2 jaar geleden aangelegd. Het resterende deel, waar we nu aan begonnen zijn, heeft een omvang van 10m bij 8,5m. Met wat vierkante meters van het schoolplein zullen we daar 2 schoollokalen gaan aanleggen.

De resterende dagen van de 1e week van februari werden gebruikt om een constructie van houten planken en bamboe steunpilaren aan te leggen.

 

Het verwijderen van het zink en de houtendakconstructie

Daarboven op werd eerst de staalbewapening  neergelegd en de electriciteitsvoorzieningen aangelegd, voordat we op vrijdag 5 februari het beton voor het 2e en laatste gedeelte van de eerste verdieping hebben gestort. Dit moet minimaal 2 weken drogen, voordat we de houten planken en de bamboe-stutten kunnen verwijderen. Dan kunnen ook de muren van de lokalen aangelegd worden.

 

Hier het hele proces in beeld, het maken van beton (zand, grind, cement en water), het storten van het beton met kruiwagen en natuurlijk de aanwijzingen van El Contratista.

Voor die tijd kan al wel de dakconstructie worden aangelegd, die steunt hier niet op steunmuren vanwege de aardbeving-gevoeligheid van het gebied, maar op steunpilaren van gewapend beton die flexibeler zijn en eventuele bewegingen in de aardkorst beter zouden kunnen opvangen.
De dakconstructie van de lokalen maken we van staal, wat meer kost als een houtenconstructie, echter veel langer mee gaat. Tot zover dit 1e verbouwingsbericht, in maart volgt natuurlijk het 2e verbouwingsbericht.

 

Deze constructie moet de eerste 2 weken de verdieping op zijn plek houden.

Mochten jullie voor die tijd vragen, opmerkingen of misschien wel bouwadviezen hebben, mail ons op kasmijn@hotmail.com of een belletje naar 0059342886461, dat is ons huisnummer.

Met vriendelijke groet,

Directora Maria Fernanda Anchundia de Mijnders, Maestro de Construccion Kasper Mijnders & Contratista Juan Elieser Anchundia Mera

 

 Bij topoverleg op de bouw hoort natuurlijk een pilsie.

Auteur: Kasper Mijnders

Ik ben Kasper Mijnders. Woonachtig in Guayaquil, Ecuador. Met mijn vrouw Maria Fernanda zijn wij ruim 10 jaar geleden de basisschool Escuela Semillero de la Patria begonnen. De Nederlandse stichting "Stichting School in Ecuador" is in 2012 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *